Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirilmesine ilişkin hazırlanan taslağı ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Babuşcu, ekonomi yönetiminin amacının kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artırmak olduğunu belirterek, ''Burada sıkıntı şu. Kredi kartı alamayan kişiler, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir” dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 459 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı taslağı kamuoyunun görüşüne açtı. Buna göre, işletmelerin yanı sıra tüketicilere de 7 bin liranın üzerindeki ödemelerini banka veya finansal kurumlar aracılığıyla yapma zorunluluğu getirilecek. Böylece nihai tüketiciler de tevsik (belgeleme) zorunluluğu kapsamına alınacak.
Örneğin; kamu kurumunda memur olarak çalışan kişi, evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticaretiyle uğraşan bir firmadan 20 bin lira tutarında bir buzdolabı satın aldığında, tutar 7 bin lirayı aştığı için bu işleme ait tahsilat ve ödemenin banka ve aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekecek.
Tüketiciye en az 5 bin lira ceza kesilecek
Ödemeleri banka veya kredi kartı ile yapmayan, bir başka ifadeyle elden yapan tüketicilere ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Tüketiciye kesilecek ceza 5 bin liradan az olamayacak.
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirilmesine ilişkin hazırlanan taslağı ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.
''Bu kadar keskin ve aniden geçiş yerine kademeli geçiş yapılmalı''
Ekonomist Babuşcu, ekonomi yönetiminin amacının kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artırmak ve bu konuda haklı olduğunu belirterek, “Vatandaş, bundan sonra 7 bin liranın üzerinde tüm alışverişlerde kredi veya banka kartı kullanmak zorunda kalacak. Burada sıkıntı şu. Kredi kartı alamayan kişiler, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir” diye konuştu.
Babuşcu, hazırlanan taslak için “Bu kadar keskin ve aniden geçiş yerine kademeli geçiş yapılmasında fayda var. Belki rakam daha yüksek belirlenip, yıllar itibarıyla azaltılıp kademeli bir geçiş yapılırsa vergi gelirleri artacak, kayıt dışılık azalacaktır. Vatandaş da uyum sağlamaya çalışacaktır” önerisinde bulundu.