https://jurnalist.com.tr/ Etkin Seçkin Haber Sitesi tr 2.07.2025 03:18:06 Jurnalist Jurnalist Haber Deyay - Jurnalist Haber Sitesi
>

Fransa, Türkiye’yi Afrika’daki Sömürgeleri ile Karıştırdı





Fransa masum bir ülke değil.

Sömürgecilik kağıt üstünde bitmiş görünse de, Fransa halen daha diplomatik oyunlarla ve göz boyamacılıkla Afrika’daki eski sömürgelerini demir yumrukla yönetmekte, yeraltı varlıklarını da soyup soğana çevirmekte.

İstediği zaman bu ülkelerde darbeler yaptırmakta ve yönetiminin başında olduğu ülkesini Fransa’ya bağlı olmaktan kurtarıp tam bağımsız hale getirmek için çabalayan Cumhurbaşkanlarını, Başbakanları bir gecede devirip, kendi devşirmelerini iş başına getirerek, sömürgesini kendi istediği gibi yönetmekte.

An itibarı ile Fransa’nın Afrika kıtasında, bizlerin tam bağımsız olduklarını sandığımız veya dünyaya bu şekilde yutturulmuş, kendi ulusal bayrakları ve ulusal marşları bulunanyaklaşık 20“Şartlı Bağımsız” statüsünde sömürgesi bulunuyor.

Biraz geriye gidelim; II. Dünya Savaşından sonra yıkılan Fransa’yı ayağa kaldırmak için ABD’nin teklif ettiği ekonomik yardımın içinde dünya üzerindeki tüm sömürgelerine bağımsızlık vermesi koşulu da vardı. Fransa ABD’nin tüm koşullarını kabul etti. Hem ABD’den Marshall Yardımı adı altında milyonlarca Dolarlık nakdi ve ticari mal hibesi aldı, hem de sömürgelerine, dünyanın gözünü boyayarak “Şartlı Bağımsızlık” adı altında bağımsızlık verdi.

Güya bu devletçiklerbağımsız olmuştu. Bayraklarını gururla dalgalandırarak, ulusal marşlarınıçalarak görkemli bir şekilde özgürlük günlerini kutlamaya başladılar. Kendi yöneticilerini, devlet başkanlarını, başbakanlarını ve bakanlarını kendileri seçtiler ama ipler hep Fransa’nın elinde kaldı. Hiçbir zaman tam bağımsız olamadılar. Otur deyince oturdular, kalk deyince de kalktılar.

“Şartlı Bağımsızlık” koşullarına göre;

Bağımsız devletin resmi dili Fransızca oldu. Fransız düşünce ve kültürü 1947 yılı sonrasında resmen tüm ilk, orta, lise ve üniversitelerde öğrenim gören vatandaşlara “zorla” öğretildi ve aşılandı. Bir Fransız gibi düşünmeleri genlerine işlendi.

Eğitim müfredatı, dersler ve içerikleri Fransız Eğitim Bakanlığı tarafından tespit edildi ve aynen uygulanarak, öğrenciler Fransız Tarihi, Edebiyatı, siyaseti ve politik anlayışı ile yetiştirildi. Beyinleri, birer Fransız gibi davranmaları şekilde formatlandı.

Ekonomi ve Para Sistemi Fransa Merkez Bankası’na bağlandı. Fransız Sömürgeleri Frankı, (CFA) sirkülasyona kondu ve karşılığı da Fransa Merkez Bankası’nda teminat altına alındı. Fransa tarafından bağımsızlıkları verilen eski sömürgeler, günümüze kadar kendi paralarını halen daha basabilmiş değil, kendi merkez bankalarını da kurabilmiş değil.

Bu bağımsızlığa kavuşmuş devletlerin hiçbirinin kendi hukuk sistemi yok. Hepsi de Fransız Hukuk sistemini uygulamakta ve bu sisteme tabi. Fransız Parlamentosunun Hukuk sisteminde yaptığı herhangi bir değişiklik bu “Bağımsız Devletler” de de geçerli olmakta.

En önemli son bağımsızlık koşulu da “Yeraltı Kaynakları”nın tamamen Fransa hükümetinin yönetimi altında olması. Bu ülkelerin hiçbirinde yeraltı kaynaklarını, madenleri, petrolü, doğalgazı, altını, elması ve benzer diğer ticari emtiayı çıkaran yüzde 100 yerli bir şirket yok.Bu “bağımsız Devletler” her tür kamu ihalelerinde Fransız çıkarlarını korumak ve Fransız şirketlerine öncelik vermek zorundalar.

Görüldüğü üzere Fransa halen daha bu “Bağımsız Ülkeleri” sömürmekte ve sömürge anlayışı ile yönetmekte. Kim bu yönetim tarzına itiraz edip tam bağımsız olmak isterse, Fransız Derin Devleti tarafından organize edilen bir darbe ile alaşağı edilmekte ve yerine devşirme bir yönetici getirilmekte zira “Şartlı Bağımsız” eski sömürgelerinin “Tam Bağımsız” oldukları gün Fransa’nın batacağı ve iflas edeceği kesin. Zaten an itibarı ile Fransa’nın dış borcu, Gayrı Safi Milli Hasılasının iki katı.

Fransa’nın Türkiye’ye olan düşmanlığı ise Türkiye’nin Afrika’daki faaliyetleri ve bölgedeki etkin rolüyle ilgili.Türkiye’nin son dönemlerdeki aktif dış politikası, Akdeniz’de söz sahibi olması, Libya’yla yaptığı antlaşma, Afrika ülkelerindeki belirgin etkisi, THY’nin tüm Afrika ülkelerine uçuş yapması, aktarma merkezinin Paris’ten İstanbul’a kayması Fransız sömürge üst akıllarını çılgına döndürdü lakin yapacakları çok fazla bir şey yok.

Sömürü sistemine kendisini fazlaca kaptıran Fransa, Türkiye’yi de sömürgelerinden birisi sansa ve aba altından sopa gösterip, Doğu Akdeniz’den uzaklaştıracağını zannetse de gerçekleri görmesi fazla vakit almadı.

Tabi burada Türkiye’nin rolü sadece kendi deniz alanlarını korumakla sınırlı değil. Emperyalist ülkü ve ülkelere “orada dur!” diyebilen ülke olarak da tarihe geçecek Türkiye’nin omzuna “askeri ve politik kararlılığını sürdürmek” gibi bir sorumluluğu yüklenmiş durumda.

Yazar Sayfası: Yazarın Köşesi: / Tarih: 23.09.2020 00:00:00 / Okunma = 26929

Yazarın Diğer Yazıları

Psikojenik Amnezi (Yakınsak Aklın Unuttukları)
[ Ali Kurt ]

Bir Akıllının Taşınamaz Sırları
[ Ali Kurt ]

Evlilik mi, Bir Daha Düşün?
[ Ali Kurt ]

Kemik Kıran
[ Ali Kurt ]

Solak Nene, Eski Defter
[ Ali Kurt ]

Askıda Kalan Hayatlar
[ Ali Kurt ]

Delimsek
[ Ali Kurt ]

Arınma Seremonileri
[ Ali Kurt ]

Arjin, yaşam Ateşi
[ Ali Kurt ]

Kör Muhasebecinin Yıldırım Aşkı
[ Ali Kurt ]

İhanetin Gölgesinde Yaşayanlar
[ Ali Kurt ]

Teğmenlere “Vebalı” Muamelesi!.. Teğmenlere “Vebalı” Muamelesi!.. (121226)
Sokağa Çıkamaz Oldular Sokağa Çıkamaz Oldular (68994)
Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı (102975)
Özgür Özel ve CHP Yönetimi El Artırmalı Özgür Özel ve CHP Yönetimi El Artırmalı (29078)
Yapılan Mücadele Yeterli mi? Yapılan Mücadele Yeterli mi? (76294)
Ya Baş Eğensin, ya Başkaldıran! Ya Baş Eğensin, ya Başkaldıran! (134640)
Emperyalist Projenin Tasfiyesi Değil “Sevr” Fırsatı!.. Emperyalist Projenin Tasfiyesi Değil “Sevr” Fırsatı!.. (407297)
Cüppeli’nin Kızının Düşündürdükleri Cüppeli’nin Kızının Düşündürdükleri (51417)
Türkiye’yi Köşeye Sıkıştırma Girişimleri Türkiye’yi Köşeye Sıkıştırma Girişimleri (82408)
Fotoğraf Krizinin Perde Arkası Fotoğraf Krizinin Perde Arkası (101979)
AKP için yolun sonu görünüyor. AKP için yolun sonu görünüyor. (44388)
Türkiye olmadan asla! Türkiye olmadan asla! (124980)
Bir “Tek Adam’ın” bozduğunu ancak başka bir “Tek Adam” düzeltebilir. Bir “Tek Adam’ın” bozduğunu ancak başka bir “Tek Adam” düzeltebilir. (49399)
Teğmenler ve tesadüfler!.. Teğmenler ve tesadüfler!.. (494291)
“ABD Bizi Esir Aldı” “ABD Bizi Esir Aldı” (110636)
“Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem” “Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem” (69810)
Savcılığa Suç Duyurusu… Bölük Komutanı Teğmenlerle İlgili Kanaatini Nasıl Değiştirdi?! Savcılığa Suç Duyurusu… Bölük Komutanı Teğmenlerle İlgili Kanaatini Nasıl Değiştirdi?! (518748)
Türk Birliği Dönemi Başlıyor Türk Birliği Dönemi Başlıyor (58348)
Galata’da Filistin Mitingi Galata’da Filistin Mitingi (80888)
Unutmadık! Unutmadık! (184435)
Kötü Komşu Ev Sahibi Yaptı Kötü Komşu Ev Sahibi Yaptı (55434)
Harp Okulu’nda Geçen Yıl Ne Oldu? Harp Okulu’nda Geçen Yıl Ne Oldu? (156604)
AB’DEN YENİ “SEVİLLA HARİTASI” AB’DEN YENİ “SEVİLLA HARİTASI” (99371)
FAŞİZMİN AYAK SESLERİ FAŞİZMİN AYAK SESLERİ (43943)
Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi (75202)
CHP içindeki Erdoğan için çalışanlar CHP içindeki Erdoğan için çalışanlar (547310)
Türkiye teknoloji trenini kaçırdı Türkiye teknoloji trenini kaçırdı (48104)
AB Kıbrıs Müzakerelerinin neresinde? AB Kıbrıs Müzakerelerinin neresinde? (119748)
Türkiye’nin Öteki Yüzü Türkiye’nin Öteki Yüzü (102154)
İlginç bir sosyal demokrasi dersi! İlginç bir sosyal demokrasi dersi! (319322)
İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı? İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı? (102473)
Sıra kimde? Sıra kimde? (102594)
İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi? İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi? (97848)
Coni niye Kıbrıs’ta? Coni niye Kıbrıs’ta? (111322)
Erdoğan Bizim Köyde Hiç Kaybetmez. Erdoğan Bizim Köyde Hiç Kaybetmez. (329176)
Mağusa’yı Mağusa’lılardan Dinleyin Mağusa’yı Mağusa’lılardan Dinleyin (63525)
Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı? Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı? (110180)
Niyet başka akıbet başka! Niyet başka akıbet başka! (117234)
İsrail Fikir mi Değiştiriyor? İsrail Fikir mi Değiştiriyor? (109445)
Amigdala! Amigdala! (145035)
AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor? AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor? (88792)
“Müşteri Puşttur” Felsefesi “Müşteri Puşttur” Felsefesi (205828)
Kumpaslar Sadece Bir Avuç Polis, Savcı ve Hakimin İşi miydi?! Kumpaslar Sadece Bir Avuç Polis, Savcı ve Hakimin İşi miydi?! (330144)
AB mi, Türkiye mi? AB mi, Türkiye mi? (107325)
Bir İktidar Bu Kadar mı Basiretsiz Olur! Bir İktidar Bu Kadar mı Basiretsiz Olur! (122224)
TOP PEŞİNDE KOŞANLARA İNAT TOP PEŞİNDE KOŞANLARA İNAT (83844)
O Akçeyi Her Babayiğit Taşıyamaz! O Akçeyi Her Babayiğit Taşıyamaz! (107686)
Orgeneral A.Ç. Menzil Tarikatından mı?! Orgeneral A.Ç. Menzil Tarikatından mı?! (270692)
İnsan Hakları Konseyi Seçimi İnsan Hakları Konseyi Seçimi (194847)
Daha Ne Verelim Emperyalist Abilere?! Daha Ne Verelim Emperyalist Abilere?! (437150)
SAYILARLA SİYASET ARENAMIZ-2 SAYILARLA SİYASET ARENAMIZ-2 (231023)
Avrupa Birliği Değişime Gebe Avrupa Birliği Değişime Gebe (196287)
Rumlara Güven Duymak Rumlara Güven Duymak (141509)
Asıl Müdahale Bundan Sonra Asıl Müdahale Bundan Sonra (119758)
Otur Oturduğun Yerde! Otur Oturduğun Yerde! (165104)
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor (140797)
Kelaynaklar Kelaynaklar (159376)
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz Kıbrıs’ın Sahibi Biziz (148818)
Farz Edelim ki Erdoğan gerçekten aday olmayacak, ne değişir? Farz Edelim ki Erdoğan gerçekten aday olmayacak, ne değişir? (157712)
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç? Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç? (200311)
Cahilliğin Özendirilmesinin Sonucu... AKP Kazdığı kuyuya Düştü! Cahilliğin Özendirilmesinin Sonucu... AKP Kazdığı kuyuya Düştü! (178705)
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor (193058)
31 Mart Uçurumdaki Son Daldı!.. 31 Mart Uçurumdaki Son Daldı!.. (322440)
SAYILARLA SİYASET ARENAMIZ-1; partiler, yöneticiler, delegeler, üyeler, seçimler, Seçmenler ve sandık görevlileri ... ve müteahhitler SAYILARLA SİYASET ARENAMIZ-1; partiler, yöneticiler, delegeler, üyeler, seçimler, Seçmenler ve sandık görevlileri ... ve müteahhitler (250101)
KANUNSUZ CEZA: LİNÇ KANUNSUZ CEZA: LİNÇ (131616)
Ekonomik Öngörülerin Çöktüğü Bir Dönem! Ekonomik Öngörülerin Çöktüğü Bir Dönem! (116467)
Türkçe Niye Yok ? Türkçe Niye Yok ? (121574)
Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler (108125)
HANEDAN DÜĞÜNÜ… HANEDAN DÜĞÜNÜ… (124605)
Doğru mu, Yalan mı? Doğru mu, Yalan mı? (111303)
Evrim, Karşı Evrim, Devrim, Karşı Devrim… Evrim, Karşı Evrim, Devrim, Karşı Devrim… (780676)
Yanlış Strateji, Yanlış Başlangıç Yanlış Strateji, Yanlış Başlangıç (153352)
Müzakerelerin İçeriği Değişir mi? Müzakerelerin İçeriği Değişir mi? (123314)
Teğmenlerin İhracında En Çok Buna Şaşırdım Teğmenlerin İhracında En Çok Buna Şaşırdım (230411)
CUMHURBAŞKANI… CUMHURBAŞKANI… (108939)
Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor? Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor? (130986)
Devlete Küsmek! Devlete Küsmek! (106579)
Seçimden Sonrası Tufan!.. Seçimden Sonrası Tufan!.. (161762)
Soğuk Savaş Kızışıyor Soğuk Savaş Kızışıyor (102734)
Askeri Sınavlarda Neler Olmuş Neler!.. Askeri Sınavlarda Neler Olmuş Neler!.. (209624)
Küresel Güç Değişikliği Başladı Küresel Güç Değişikliği Başladı (113636)
Nüfusun artmasından medet ummak! Nüfusun artmasından medet ummak! (128239)
Dost musunuz Düşman mı? Dost musunuz Düşman mı? (111978)
Sahte Politikaların Efendileri! Sahte Politikaların Efendileri! (119203)
AB-Türkiye İlişkilerinde Yeni Aşama AB-Türkiye İlişkilerinde Yeni Aşama (152001)
“Agapite Tayyip”… “Agapite Tayyip”… (222643)
Özeleştiri Zamanı Geldi Özeleştiri Zamanı Geldi (135622)
Nüfusun artmasından medet ummak! Nüfusun artmasından medet ummak! (121042)
Dünyada hoş bir seda bırakıp giden babam Prof. Dr. Hakkı Atun Dünyada hoş bir seda bırakıp giden babam Prof. Dr. Hakkı Atun (124017)
AB’nin Çirkin Tarafgirliği AB’nin Çirkin Tarafgirliği (116510)
İsrail Mallarının Boykotu Zırvası… İsrail Mallarının Boykotu Zırvası… (160196)
Son Tecavüz!.. Son Tecavüz!.. (173286)
Doğu Akdeniz’i Asla Kaybedemeyiz Doğu Akdeniz’i Asla Kaybedemeyiz (126095)
100 YILLIK CUMHURİYET’TE SINIF MÜCADELELERİ 100 YILLIK CUMHURİYET’TE SINIF MÜCADELELERİ (117398)
Filistin Nere, İsrail Nere! Filistin Nere, İsrail Nere! (108504)
Filistinliler ve Kıbrıs Türkleri Filistinliler ve Kıbrıs Türkleri (133808)
“N’oldu İslamcı, Raks Ediyırdın!” “N’oldu İslamcı, Raks Ediyırdın!” (124222)
Terör Örgütleri Niye Kuruldu Terör Örgütleri Niye Kuruldu (130279)
“Lütfen” Terör Örgütleriyle İlişkinizi Keser misiniz?! “Lütfen” Terör Örgütleriyle İlişkinizi Keser misiniz?! (223521)
Beklentiler Boşa Çıktı Beklentiler Boşa Çıktı (133302)