Günaydın,
Bu sabah beklenen bir haber ile uyandık ! GSM de 4,5 G teknolojisi uygulanmaya başladı! İlk görüşmeyi Ulaştırma Bakanı, Cumhurbaşkanı ile ve görüntülü olarak yaptı! Vatana, millete hayırlı olsun ! Tabii ben yine bir sürü karmaşık düşünce ve çelişkiler içinde, olayı baştan sona gözden geçirip, çözümlemeye uğraşıyorum. İşimiz olayın ekonomisini, maliyet ve fayda ilişkisini, değer yaratıp yaratamadığını ya da ne kadar ütüldüğümüzü (bu terim benim değil rahmetli Özal ındır ) anlamaya çalışmak!
Önce;
Açıklamalar :
GSM (Global System for Mobile Telecomunications) = Küresel İletişim Protokolu, Roaming = Hücresel Ağ üzerinden bütün dünya ile iletişim kurma ve dolaşma yetisi,
G = Generation (Nesil halen 3G =3 ncü nesil system kullanıyoruz ama 4,5G ye uzanıyoruz!)
ISP (Internet Service Provider) = Internet erişim hizmeti tedarikçileri (kaç tane var ?)
DATA = Veri ( telefonda ses iletişimini biliyoruz da veri aktarımı ne ola?)
FIBER OPTIC = Bakır ya da başka bir metal üzerinden değil Fiber denilen ve üzerinden ışınlarla iletişim yapılabilen material.
1 Nisan = Dünyada kabul gören ve herkesin birbirine şaka yapmaya çalıştığı gün !
Tarihçe :
GSM kullanımı 1982 ye kadar gidiyor ama Türkiyede ilk kullanımı 1994 Mart ayında Turkcell ile başlıyor. İlk görüşmeyi de rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel o zamanın başbakanı Sayın Tansu Çiller ile yapıyor. O anda kullanılan Makina, anten ve pilin büyüklüğü nedeniyle pek de cebe sığacak gibi değil ama olsun iletişim sağlanıyor!
2005 yılında ise bütün dünyada 3G teknolojisinin getirdiği etkinlik ve kolaylıklar ile kullanıcı sayısının katlanarak artması ve yaygınlaşması mobil telefon işini bir fenomene dönüştürdü. Güzel de biz neden bu 4,5G işine sardık? Dünyada benzeri olmayan buçuklu sayma ya da iş yapma eğilimi neden bu kadar önemli ve propagandası yapılıyor? İşi bilenler ne diyor veya söyleyecekler ama neden yutkunuyorlar ? İnansalar da inanmasalar da ihaleye girip, uçuk paralarla ne yapmaya çalışıyorlar? Bu paraların geri dönüşü var mı? En çok kim kar eder ya da yutulur?
Anlayabildiğimiz kadarı ile gelişen iş dünyasının, satmaya çalıştığı hizmetlerin büyük bir kısmını hatta bazılarının tamamına yakını web tabanlı ve internet üzerinden yapıldığından , veri aktarma ihtiyacı çığ gibi büyüyor ve ne altyapı ne de iletişim ağı bu yükü taşımaya yetmiyor. Yani 3G ile zorlanarak yapılmaya çalışılan işlerin daha geniş bir bant ve aktarma hızı ile son kullanıcıya aktarılabilmesi için 4G veya 5G dediğimiz bir donanıma gereksinme var ve gerek iş dünyası gerekse devlet kurumları en kısa zamanda ve en ucuza birşeyler yapıp bu tıkanıklığı aşmaya çalışıyorlar. Tabii bunun dışında ve bilemediğimiz ama uzman/yetkili birinin çıkıp açıklayacağı başka bir neden/nedenler var! Bizi ilgilendiren neden 4G veya 5 G değilde buçuklu olduğu yani ikircikli bir durum var gibi ya da ben yine septik davranıyorum!
Şimdi işin püf noktasına geliyorum! Halen Türkiyede GSM hizmeti sunan tedarikçilerin açıklanan hesaplarını dikkatle incelediğimizde , aslında bütün faturayı son kullanıcının ödediği, Maliyenin gerek KDV gerekse Özel Tüketim Vergisi adı altında müthiş bir tahsilat yaptığı, her türlü gereksiz elektronik aygıtı piyasaya sürüp pahalı ve çabuk yıpranan ürünler nedeniyle inanılmaz karlar elde edildiği, aslında sadece telefonla görüşmek için çok basit bir aygıtın yeterli olacağı ama teknoloji ile pazarlanan ve sadece sanal ortamda eylencelik bir sürü saçmalığa çığ gibi paralar harcandığı bir ekonomi gıdıklanıyor ! Normalde hepimiz, yeni nesil teknolojinin telefon ile iletişim için değil başka işler için pompalandığını hissediyoruz ama meraktan ve komşunun kızından geri kalmamak adına , çeşitli atraksiyonlarla satılmaya çalışılan elektronik aygıtların peşinden koşuyoruz.
Özellikle yapılan ihale ile donanıma ve alt yapıya harcanan paraları bilançolarda görmek, çözümlemek ve oradan bir senteze varmak durumundayız. Modern ve saydam sistemlerle yönetilen ülkelerde denetim, sorgulama ve hesap verme mekanizmaları vardır ve ortam öylesine kontrol edilir ki kimsnin canı yanmasın, atılan taş ürkütülen kurbağa misali , maliyet / fayda denkleminde doğruya yakın sonuç elde edilebilsin.
Ayrıca parlamentoda görev yapan muhalefetin gölge kabinesi hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde gerçekleşen rakkamların çözümlemesi ve açıklamasını öyle dikkatle yapar ki halkın canı yanmasın, cebi delinmesin ! Bu üstükörü değindiğim konulara ciddi ve sonuç alıcı bir şekilde müdahale eden muhalefet aranıyor !
Şimdi 1 Nisan şakası bunun neresinde dediğinizi duyar gibiyim ! Aslında şakayı aldık da cevap verilmedi !
Ne dedi Sayın Ulaştırma Bakanı ? Kullanırken dikkatli olun, gelecek fatura şaşırtmasın !
Yani diyor ki özellikle zırt,pırt dosya indirmeye filan kalkarsanız karışmam , 4,5 G güzel de size göre biraz şey yani !
Son söz :
Bu yazıyı okuyan ve itirazı olanlara ricam olsun. Lütfen 4,5G li faturalarınızı ve öncekileri karşılaştırıp, farklı örnekleri sunarsanız daha açıklayıcı ve tatminkar cevaplar üretebiliriz. Ama sefam olsun, ben teknoloji tutkunuyum, çok iyi kullanıyorum diyorsanız laf yok! Eh o kadar olur tabii, bizim hovardalık öykülerimiz meşhurdur, fatura geldiğinde tüketici haklarını koruma derneğine gönderin veya kendinize 4,5G si olmayan bir GSM aygıtı alın, benden söylemesi !
Saygı ve selamlarımla,
Yazar Sayfası: Yazarın Köşesi: / Tarih: 1.04.2016 00:00:00 / Okunma = 8067