Ülkemiz açısından yeni seçim, yeni bir hayata başlamak gibi olacaktır. Yirmi yıldan fazla sürede bir siyasi partinin yönetimine tahammül etmek oldukça zordur. Zira o partinin teşkilatı, gitmemek gibi bir düşünceyle ülkede adeta baskı teşkilatı halline gelebilir. Siyasi dikta ve soygun çarkı oluşabilir. Bu nedenle de ülkenin sahipleriymiş gibi, kendilerini de tapu hisseli kişiler gibi görebilirler. Bu tehlikeli durum tüm ekonomik yaşamı alt üst eder. Bir siyasi partinin en fazla, kesinlikle en fazla iki dönem seçilmesi gerekir. Bu bile uzun bir süredir. Bir siyasi kişi de keza öyle… Bakıyoruz, meclisteki vekillerin çok azı yeni kişilerden oluşmaktadır. Siyasi parti başkanları ise bulundukları yeri kendi malı, tapusu gibi görmektedir. Bu durum yukarıdan aşağıya ülkeyi esir almış durumdadır. Elbette ülkedeki tüm kurum ve kuruluşlar da esir alınmış durumdadır. Bu nedenle tamamen yeni bir kadro ile seçilecek olan yeni cumhurbaşkanı için işler sanıldığından çok daha zordur.
İlk önce nereden başlamalıdır?
1) Acil ve ivedi olarak, hem de ilk gün, ilk gece, TRT, AA ve diğer kamu iletişim kurumlarının başındakileri görevden almalı, yerine en azından geçici görevle tarafsız kişileri atamalıdır.
2) Acil ve ivedi olarak, tüm özel medya ve iletişim kurumlarının başına muhasebe ve finanstan sorumlu KAYYIM atamalıdır. Tüm para hareketleri bir süre, teftiş sonlanana kadar denetim altında olmalıdır. Sahiplik durumu şeffaf bir şekilde araştırılmalıdır.
3) Acil ve ivedi olarak tüm kamu kurumlarında benzin, mazot, araç bakım, masraf ve alım bütçesi iptal edilerek, para merkeze iade edilirken, alınan tüm araçların kaydının dondurulması, araçların trafikten men edilmesi gerekmektedir. Daha sonra, kurulacak bir ekip vasıtasıyla bu kamu araçlarının ihale usulü satışı yapılmalıdır.
4) Acil olarak, üretim araçları üzerindeki haciz, icra ve satımların iptali gerekmektedir. Üretim araçları satılırsa üretim olmaz, borçlu da üretemediği için borcunu ödeyemez. Aynı şekilde, üretim araçlarının alınması, arazi ve tarlaların birilerinin eline geçmesi engellenmiş olur. Özellikle Tarım Kredi Kooperatifi üzerinden icra ile alınan ve başkasına satılan tüm tarlaların iptali ve eski sahiplerine iadesi yapılmalıdır. Aksi takdirde köylü tarlasından kopar. Köylü yoksa vatan savunması riske girer, arazisi olmayan köylü başka ülkeye göçmen gider.
5) Tüm dernek ve vakıfların tamamı vergiye tabi olmalı be kamu yararına maddesi tüm dernek ve vakıflara şart olmalı. Vergi vermeyen dernek veya vakıf olmamalıdır.
6) Düşünce suçu konusuna giren herkes affa uğramalı. Düşünceye suç demek ayıptır.
İkinci gün, ikinci aşamada veya ikinci sırada yapılacaklar. Buraya kadarı bir gecelik kararname ile ilk seçim gecesi yapılmalıdır. Sonra da kurumsal işlemler yapılmalıdır.
7) Merkez Bankası başkanı ve hatta üst yönetimi hemen görevden alınmalı, yerine bağımsız ve tarafsız bir ekip görevlendirilmelidir.
8) Kamu bankalarının üst yönetimi acil ve ivedi olarak görevden alınmalı, yerine bağımsız bir ekip görevlendirilmelidir.
9) İstatistik ve bilgi veren kurumların başındakiler derhal görevden alınmalı, yerine tarafsız ekip görevlendirilmelidir.
10) Varlık Fonu kurumları derhal aslına iade dilmeli ve kurumlar kendi bağımsızlıklarını korumalıdır.
11) Varlık fonuna alınan tüm firmalara kayyım atanmalıdır. Denetlenmelidir.
12) RTÜK ve diğer denetleme kurum yönetimi görevden alınmalı. Cezalar iptal edilmeli. Tahsil edilen paralar iade edilmeli.