SEÇİLECEK HÜKÜMET VE PARLEMENTOYA ÖNERİLER-1
İSG ( İş Sağlığı ve Güvenliğ ) POLİTİKA ve UYGULAMA ÖNERİLERİ
2012 yılı Haziran ayında 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği ( İSG ) Kanunu Hükümet tasarısı olarak meclisten geçti, C Başkanı onayladı ve resmi gazetede yayınlanarak peyderpey yürürlüğe gimeye başladı.
Ancak aradan geçen 6 yıl içinde bu kanundan beklenen iyileşme sağlanamadığı gibi iş kazaları artmaya devam etti, meslek hastalıkları tanısında yetersizlik daha da arttı. Çünkü yürürlük maddeleri sürekli ertelene ertelene ve sürekli mevzuat değişiklikleri ile İSG prensipleri sulandırıldı, kaçamak yollara sapılarak uygulanamaz hale getirildi.
En başta devlet kendi koyduğu kanunu, kendi işyerlerinde yürürlüğe koymayı en sonlara koydu. Son değişikliklerle Kamu işyerlerinde 6331 sayılı İSG kanununun yürürlüğü 2020 yılına ertelendi. Devletimiz, kendi yasa ve yönetmeliklerini kendi işyerlerinde uygulamayı 8 yılda başaramayan bir devlet.
Bu ciddiyetsizliğin sonucu, Türkiye ölümlü iş kazaları sıralamasında OECD içinde birinci, dünya sıralamasında da üçüncü konumunda devam ediyor..
24 hazirandan sonra Türkiye’nin yönetimini devralacak CB – Hükümeti İSG politika ve uygulamalarında köklü adımlar atmalıdır. Aksi halde ülkemizin iş kazaları ve meslek hastalıkları konusundaki çok kötü olan sicili daha utanç verici düzeylere inecektir.
ÖNCELİKLİ HEDEFLER, TAAHHÜTLER ŞUNLAR OLMALIDIR. :
1- Türkiye ölümlü iş kazaları bakımından OECD ülkelari arasında birinci, dünya genelinde üçüncü sıradadır. GENEL HEDEF, Türkiye’yi bu utanç verici durumdan kurtarmak olmalıdır.
2- Birinci adım olarak sosyal devlet olmanın gereği, öncü örnek olarak 6331 sayılı İSG yasasının kamu işyerlerinde uygulamasını 1 yıl içinde tamamlamayı taaahhüt etmelidir. *
3- Mali durumları zayıf olan küçük ve orta ölçekli işletmeler ( çarşı esanafı, küçük sanayi, kobiler…) için, mevzuatta örgütlenme kolaylığı, maliyet etkin düzenlemeler yapılmalı gerekirse kamu katkısı gündeme alınmalıdır.** Sanayi çarşılarında, esnaf çarşılarında , OSB’lerde, AVM’lerde çarşı ve/veya site yönetimlerinin İş Güvenliği uzmanı ( İGU ) ve işyeri hekimi ( İYH ) istihdam ederek toplu İSG yönetimi oluşturmaları sağlanabilir. Hem hizmet paylaşımı yoluyla esnafın yükü hafifler hem de İGU ve İYH’ların, aynı sınırlı mekanda dah etkin olmaları sağlanır, zamanlarını yollarda telef etmemiş olurlar.
4- Şu anda piyasa kurallarına göre İSG hizmetleri sunan OSGB ( Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ) ünvanlı şirketlerin faaliyetleri teknik, hukuki ve ahlaki olarak denetlenmeli, disiplin altına alınmalıdır. İGU ve İYH’ların hizmet verdikleri işyeri sayısına, coğrafi uzaklığına sınır getirilmelidir.
5- Her şeyden önemlisi İSG politikaları, mevzuat düzenlemeleri ve uygulamaları, ilgili
bütün tarafların, akademik ve mesleki kuruluşların katkı ve katılımlarını sağlayacak zeminler (platformlar) oluşturulmalı, bu görüş ve katkıların ışığında, iyice düşünüp tartılarak mevzuat düzenlemeleri yapılmalı, uygulama takip edilmeli ve denetlenmelidir. Böyle bir kurumsal yapı var, İSG KONSEYİ. Bu konsey daha etkinleştirilmeli, zenginleştirilmelidir. Bölgesel ve sektörel alt örgütlenmeler greçekleştirlmelidir.
İlgililerin Bilgi ve değerlendirmelerine sunarım. 27.05.2018
AHMET AKKÜÇÜK / El. Yük. Müh. , A sınıf İGU
*: 1932 yılında çıkan Umumi Hıfzıssıha Kanunu farbrika ve diğer işyerlerinde, çalışan sayısına göre, bazı sağlık tedbir ve kurumlaşmaları öngörüyordu. Sağlık dolabı, revir, işyeri hekimi, vizite uygulaması, muayene ve ilk yardım odası, çalışan sayısı daha çok olan fabrikalarda yataklı tedavi birimleri …vbg. Bu yasa o dönem kurulan kamu fabrikalarında titizlikle uygulanmıştır. Daha sonra kurulan özel sektör fabriakaları da bu kamu fabrikalarını örnek alarak bu birimleri kurmuşlardır. Yani devlet ( genç cumhuriyet) öncü örnek olmuştur.
** : İGU ve İYH istihdamında, tıpkı apartman hizmetlilerine tanınan hak gibi devlet muhtasar vergisi muafiyeti tanıyabilir. İGU ve İYH arkadaşlar, kapıcılarla aynı statüye girme kompleksine düşmemelidir. Bu önlem, isthdamı kolaylaştırıcı olarak KOBİ’lere ve çarşı esnafına destektir. Çünkü mevcut yöneliş, işveren veya vekillerinin çakma bir eğitimle İSG hizmetlerini üslenmesi ile, İGU ve İYH’ları sistemin dışına atmaktadır.
Yazar Sayfası: Yazarın Köşesi: / Tarih: 31.05.2018 00:00:00 / Okunma = 14725