Zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasını öngören ve kamuoyunda tepkilere neden olan kanun teklifine karşı köylülerin Cemal Süreya Parkı'nda başlattığı nöbet devam ediyor. Çanakkale'nin Hacıbekirler Köyü'nden gelen 82 yaşındaki Şerife Can, "Kara dumanın içindeyiz. Neden bize bu kadar hakaret ediyor? Biz soyumuzu, toprağımızı ona vermek istemiyoruz oğlum. Ben bu yaşlarda buralara geliyorum. Yazık, böyle bize eziyet etmesin. 'Hadi senin ömrün bitmiş' derler ama bir kendim için düşünmem. Bütün vatandaş için düşünürüm yavrum" dedi. Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesinden gelen Melahat Çulha, elindeki taze kekiği göstererek, "Bunu yersin sen ama kömürü yemezsin. Bunu herkes yer ama kömürü hiç kimse yiyemez. Peynirin içine ne katarsın? Kömür suyu mu zeytin yağı mı? Sorarım sana" diyerek kanun teklifine tepki gösterdi.
Zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasını öngören kanun teklifine karşı köylüler, Cemal Süreya Parkı’nda 13 gündür eylemlerine devam ediyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen köylüler ve yurttaşlar, kanun teklifine tepki göstererek geri çekilmesini talep etti.
ANKA Haber Ajansı'na konuşan, Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesinden gelen Melahat Çulha, "Toprağımızı, suyumuzu, vatanımızı, evimizi, yurdumuzu, hiçbir şeyimizi vermeyeceğiz" topraklarını çocuklarına ve ülkeye miras bırakmak için Ankara'ya geldiklerini söyledi. Çulha, elindeki taze kekiği göstererek, "Bunu yersin sen ama kömürü yemezsin. Bunu herkes yer ama kömür hiç kimse yiyemez. Peynirin içine ne katarsın? kömür suyu mu zeytin yağı mı? Sorarım sana" diyerek kanun teklifine tepki gösterdi.
Çulha, "Benim hiçbir yerim kalmadı. 'Zeytini söksünler' diyorlar. Eee başka yere diksinler. Benim yerim yok ki. Nereye dikeceğim? Yatak odasına mı gideceğim? Yoksa betonun üstüne mi dikeceğim zeytinleri? Zeytinim yok zaten. Bir dönüm zeytinim var. Onu da söküp nereye götüreceğim? Ölecek" ifadelerini kullandı.
"Bizi canlı canlı mezara koyuyor bu adam"
Çanakkale'nin Hacıbekirler Köyü sakini Zeynep Yıldırım, "Biz Maden Yasası'nın dibindeyiz. Oradan bir koku geliyor. Bu kokuda biz nasıl yaşayacağız?" diyerek hayvanlarının öldüğünü söyledi. Komşulaırnın ineklerinin öldüğünü belirten Yıldırım, "Bu yasayı kim çıkardıysa geri çeksin. Bu yasayı istemiyoruz. Hiçbir zaman köyümüzü, toprağımızı vermek istemiyoruz. Defol Cengiz, defol toprağımızdan. Yardım istiyoruz. Sesimizi duyun. Biz topraktan geldik, toprağa gideceğiz. Bizi canlı canlı mezara koyuyor bu adam" dedi.
"Cengiz, madenini bizim üzerimizden çeksin"
Çanakkale'nin Yanıklar Köyü'nden gelen Ayfer Kenaroğlu, "Hayvanlarımız, meralarımız, ağaçlarımız, topraklarımız çöl oldu. Bizim hayatımız çöl oldu. Ağaçlarımızı yok ettiler, çölde yaşıyoruz. Sussuz bir yaşamla mücadele ediyoruz. Yasanın çıkmasını istemiyoruz. Geri çekilmesini istiyoruz. Bütün kepçeler çalışıyor. Her şey toz toprak altında. Hayvanlarla birbirimizi görme mesafesi yok oldu. Çiftçimizi, bizi öldürdüler. Canlı canlı mezara koydular. Suyumuzu, havamızı, toprağımızı vermek istemiyoruz. Cengiz, madenini bizim üzerimizden çeksin. Bizim yaşam özgürlüğümüzü kısıtlamasın" diyerek kanun teklifinin geri çekilmesini istedi.
"'Hadi senin ömrün bitmiş' derler ama bir kendim için düşünmem"
Hacıbekirler Köyü'nden gelen 82 yaşındaki Şerife Can, köylerinin toz, duman içinde kaldığını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Gece güm güm dinamit atıyor. Üç vardiya çalışıyorlar. Kara dumanın içindeyiz. Neden bize bu kadar hakaret ediyor? Biz soyumuzu, toprağımızı ona vermek istemiyoruz oğlum. Ben bu yaşlarda buralara geliyorum. Yazık, böyle bize eziyet etmesin. Biz vermek istemiyoruz kuzum. Bize çok eziyet ediyor. Biz asıl ne yapalım? Biz evimizden, damımızdan olduk. Yasayı geri çeksin oğlum. Bizi böyle ziyan etmesin. Ben 82 yaşındayım. Evimden, damımdan sonra nereye giderim oğlanım? Nereden ev alırım, nerede yaşarım? 'Hadi senin ömrün bitmiş' derler ama bir kendim için düşünmem. Bütün vatandaş için düşünürüm yavrum"